OKUL DESTEK DERNEĞİ SIK SORULAN SORULAR


PROGRAMIMIZ HAKKINDA

Okul Destek Derneği’nin amacı nedir?

Dernek olarak amacımız; ülkemizde ortaokul çağındaki devlet okulunda okuyan istekli öğrencilerin dil, din, cinsiyet, ırk ve siyasi görüş ayırt etmeksizin; uzaktan eğitim araçlarıyla ve ücretsiz olarak; küçük sınıflarda yıl boyu sürecek katılımcı bir ortamda okulda aldıkları temel eğitimi desteklemektir. Ayrıca temel matematik ve fen becerilerine sahip; donanımlı, araştırmacı, nitelikli, eleştirel düşünebilen; düşüncelerini en iyi şekilde ifade edebilen ve dünyaya açılan; gönüllülük ve toplumsal fayda konularında duyarlı bireyler olarak yetişmelerine ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktır.



Okul Destek Derneği’nin eğitim felsefesi nedir?

Öğrencilerin temel matematik ve fen becerilerine sahip, donanımlı, nitelikli ve eleştirel düşünebilen bireyler olarak yetişmelerini desteklemek ve ülkemizin mühendislik ve temel bilimlerde iyi yetişmiş insan kaynağının artmasına katkıda bulunmaktır.



Hangi derslerden ders desteği alabiliriz?

Programlarımız matematik, fen bilimleri, Türkçe ve İngilizce ders desteklerini kapsamaktadır. Başvuru esnasında, ilk tercih matematik veya fen bilimleri olmak koşuluyla, dört dersten seçim yapılabilir. Ders destekleri öncelikle her öğrencinin ilk tercihini ve tek ders alması şeklinde planlanmaktadır, kontenjan olması durumda öğrenciler birden fazla dersten destek alabilecektir.



Ders destek programı nedir, nasıl yapıyorsunuz?

Ders destek programlarının tüm süreçleri dijitaldir; öğrencinin internete bağlı bir cihazının olması süreci yönetebilmesi için ön koşuldur.8-12 öğrenciden oluşan sanal sınıflar oluşturulur ve sınıfa bir gönüllü eğitmen atanır. Sınıftaki tüm öğrencilere uyan haftalık ortak bir zaman dilimi belirlenir. Haftada bir veya iki kez Google Meet üzerinden bir saatlik çevrim içi canlı ders yapılır. Ayrıca haftalık ödevler verilir ve soru cevap saati yapılır. Programların özellikleri derse göre değişmektedir. Bütün programlarımız Milli Eğitim müfredatına paralel olarak derneğimizde görevli öğretmenler tarafından haftalık olarak hazırlanmaktadır.



Haftalık ödevlerin içeriği nedir?

Haftalık ödevler, ilgili konu MEB takvimine göre okulda işlendikten sonra öğrencilerimize verilmektedir. Normalde ücretli olan Vitamin platformu, dernek öğrencilerine içeriğine ücretsiz erişim hakkı tanımıştır. Her öğrenciye Vitamin’den ödev gönderilir. Ayrıca öğrencilere her derse göre farklılaşan haftalık ödevler de verilir.

Soru-Cevap saatleri nedir?

Matematik, fen bilimleri ve Türkçe dersinde haftada bir kez 1 saat süreli iletişim grubundan ya da çevrim içi olarak yapılır. Öğrenciler isterlerse bu saatlere katılıp ödevlerinde veya kendi çalışmaları sırasında yapamadıkları soruları gönüllü eğitmenlerine sorabilirler.



Sınıflara atanan gönüllüler kimlerdir?

Okul Destek Derneği’ne gönüllü olmak için adli sicil kayıtlarıyla birlikte başvuran ve dernek kriterlerinden geçen gönüllüler, eğitmen olarak sınıflara atanır. Gönüllüler öğretmen değildir, vermek istediği ders konusunda bilgiye sahip olduğuna inanan ve gönüllü olarak öğrencilere zaman ayırıp onlara yararlı olmak isteyen kişilerdir. Bireysel olarak pek çok farkları olsa da ortak en büyük özellikleri gönülden öğretmek için aramıza katılmalarıdır. Bazı zorunlu eğitimlerden geçtikten sonra sınıflara atanırlar, merkezdeki kadrolu öğretmenlerimiz ve gönüllü koordinatörlerimiz tarafından sürekli desteklenirler.



KAYIT HAKKINDA:

Okul Destek Derneği’ne çocuğumu nasıl kaydettirebilirim?

Çocuğunuz bir devlet okulunda 5, 6 veya 7. sınıfta okuyor ise ücretsiz ders desteği almak için sitede bulunan öğrenci kayıt formunu doldurmanız yeterlidir. Formu doldururken bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğunu kontrol etmeniz sürecin sağlıklı işlemesi için çok önemlidir.



Çocuğumu kaç dersten kaydettirebilirim?

İlk tercihi matematik veya fen bilimleri olmak koşuluyla, dört dersten başvuru yapabilirsiniz. Ders destekleri öncelikle her öğrencinin ilk tercihini ve tek ders alması şeklinde planlanmaktadır, kontenjan olması durumda öğrenciler birden fazla dersten destek alabilecektir.



Kardeş/ikiz çocuklarımı da kaydettirebilir miyim?

Kaydettirebilirsiniz, kardeş veya ikiz çocukların kaydı yapılıyor ise not düşülmesi, varsa taleplerin net olarak yazılması önemlidir. Çocukların özel durumlarının form doldurma sırasında not olarak yazılması önemlidir.



Öğrenci kayıt süreci nasıl işlemektedir?

Öğrenci belgesi ekli başvuru formunu doldurduğunuzda 1. aşama tamamlanmış olur. Veli telefon numarasına başvurunun tamamlandığına dair mesaj gelir.



Öğrenci belgesini nasıl alabilirim?

Öğrenci Belgesi e-devlet üzerinden ücretsiz alınabilmektedir. Kayıt formunda ilgili sayfanın linki paylaşılmaktadır.



Öğrenci belgesi ekli formu doldurunca kayıt tamamlanmış oluyor mu?

Hayır, kaydın tamamlanması için veli telefon numarasına mesaj olarak gönderilen hazırbulunuşluk sınavının en kısa sürede tamamlanması gerekmektedir.



Hazırbulunuşluk sınavı ne demektir? Neden yapılır? Nasıl yapılır?

Hazırbulunuşluk sınavı; öğrencinin bitirdiği sınıftaki bilgilerini ölçmek ve mevcut bilgisine göre ODD sınıfına yerleştirmek üzere hazırlanan bir sınavdır. Sınav bir Google formdur. Öğrencinin formda ona sorulan soruları KENDİ BAŞINA cevaplayıp gönder tuşuna basması önemli ve yeterlidir. Sınav sonucu otomatik olarak sisteme düşmektedir ve sonuçlar paylaşılmamaktadır.



Kayıt tamamlandıktan sonraki süreç nasıldır?

Sınıfların açılacağı dönemde öğrenci bir sınıfa alınır ve sınıfına bir gönüllü eğitmen atanır. Bundan sonraki tüm süreç gönüllü eğitmen ile öğrenci arasında ilerler. Veli aranır, tanışılır, sınıf iletişim grupları kurulur, ders saatleri belirlenir, Vitamin’e kayıtlar yapılır ve derslere başlanır. Süreç sınıf iletişim grubundan karşılıklı iletişim ile devam ettirilir.